Gevlucht van de Bahama’s 

Christopher is Bahamaanse vluchteling. De Bahama’s zal voor de meeste mensen een verrassing zijn, maar er is veel mis in het land met de rechten voor de LHBTI-groep. Christopher is homoseksueel en werd hierdoor bedreigd en achtervolgd in zijn eigen land. Hij kon niet meer veilig over straat en zag hoe zijn vrienden mishandeld, en zelfs vermoord werden. 

Er zijn geen wetten in de Bahama’s die de rechten van de LHBTI-groep beschermen. Daarnaast is homoseksualiteit een groot taboe op de Bahama’s, men kan er niet openlijk over spreken zonder beschuldigd te worden van godslastering. Uiteindelijk heeft Christopher besloten om te vluchten van deze misère. 

Gedeporteerd uit Canada

Christopher besloot om naar Canada te vluchten, hier heeft hij 3 jaar gewoond. Na 3 jaar werd hij uit Canada terug gedeporteerd naar de Bahama’s, ondanks het feit dat hij nog steeds voor zijn leven moest vrezen op de Bahama’s. Gelukkig wilde een organisatie uit Canada hem helpen om een nieuw land te vinden waar hij asiel kon aanvragen. Via deze organisatie is hij uiteindelijk in Nederland terechtgekomen. Na alles wat hij heeft meegemaakt, hoefde hij gelukkig slechts 11 dagen in het azc in Dronten door te brengen. Hij kreeg een eigen huis in Nederland na deze 11 dagen. 

Mohamed werkte in Syrië in de hotelwereld, in Nederland hoopte hij hetzelfde werk te kunnen doen. “Ik liep een hotel binnen en vroeg om een baan, blijkbaar kan dit niet zomaar in Nederland. Er werd verteld dat ik online naar vacatures moest kijken en dat ik een cv nodig had. Ik heb hiervan geleerd en nu heb ik een mooie baan in een hotel gevonden’’ Mohamed heeft nu zijn eerste 1-jarige contract en het volgende contract wordt een vast contract.

Snel weer aan het werk als vluchteling in Nederland 

Christopher kreeg een baan bij een modewinkel, maar hij is hiermee gestopt omdat hij graag in een hotel wilde werken. Nu werkt hij al anderhalf jaar in een hotel en hij is zichzelf nog steeds aan het verbeteren, hij heeft zojuist een make-up course gevolgd. 


Christopher en zijn echtgenoot

Het is belangrijk dat je jezelf blijft en je moet openstaan voor nieuwe ideeën

Christopher heeft snel zijn weg kunnen vinden in Nederland, mede doordat hij een goede cv had. “Ik had een voordeel doordat ik een nette cv had, verder is het belangrijk dat je zelfvertrouwen hebt en open staat voor nieuwe ideeën. De werkcultuur is hier bijna hetzelfde als in de Bahama’s en Canada, hierdoor kon ik me makkelijk aanpassen in Nederland.”

Iedereen in Nederland is heel aardig voor me

Wat is Duojob?

Duojob is een platform dat bedrijven samenbrengt met vluchtelingen voor een betaalde baan, een stageplek of vrijwilligerswerk.