Verhalen van vluchtelingen

Iedere vluchteling heeft zijn eigen verhaal. De meeste vluchtelingen in Nederland zijn uit Syrië gevlucht vanwege de oorlog, zij proberen nu weer een bestaan in Nederland op te bouwen. Er zijn ook vluchtelingen uit andere landen die bijvoorbeeld gevlucht zijn vanwege hun politieke voorkeur, geaardheid of ras. Op deze pagina vind je hun bijzondere verhalen.

Dunia uit Syrië, gevlucht in 2015 vanwege de oorlog 

Dunia is een Koerdische Syrische vluchteling. Ze is in 2015 naar Nederland gevlucht vanwege de oorlog. Ze moest eerst naar Turkije vluchten voordat ze naar Nederland kon. ‘’De reis naar Turkije was lang en gevaarlijk, ik moest alles achterlaten wat ik had opgebouwd in Syrië, mijn werk, huis en familie.’’

Een gevaarlijke reis met kinderen

Ze reisde samen met haar twee kinderen die toen 5 en 6 jaar oud waren. ‘’Mijn jongste zoon herinnert zich niks van zijn leven in Syrië, maar mijn oudste dochter weet alles nog. We moesten door de bossen rennen om uiteindelijk in Turkije terecht te komen.’’ Vanuit Turkije hebben ze het vliegtuig naar Nederland genomen. In Nederland heeft ze asiel aangevraagd, ze heeft drie dagen in het azc gewoond.

Haar man was al een jaar eerder naar Nederland gevlucht na een erg gevaarlijke en lange reis en heeft een huis in Nederland, hierdoor kon ze samen met haar kinderen bij hem samenwonen. Vervolgens heeft ze een taalcursus Nederlands gevolgd om de taal te leren, dit duurde 2 jaar.

Ik ben in Nederland echt heel goed geholpen door iedereen

Werken in Nederland als vluchteling

In Syrië werkte Dunia bij de belastingdienst. In Nederland heeft Dunia eerst een jaar lang vrijwilligerswerk gedaan. Vluchtelingenwerk heeft vervolgens geholpen om Dunia aan werk te helpen. Zij hebben een jaar geleden een baan  bij een administratiebureau voor haar geregeld, eerst kreeg ze een contract voor 7 maanden, daarna werd haar contract met nog eens 3 maanden verlengd.

Bij haar baan deed ze vooral financiële en administratieve werkzaamheden, ongeveer hetzelfde werk dat ze in Syrië deed.


Dunia, gevlucht uit Syrië in 2015 

De baas in Syrië is veel strenger

’De werkcultuur is heel anders in Nederland, de baas is in Syrië veel strenger. Het is belangrijk dat je de Nederlandse taal snel leert en Engels is ook handig.”

Helaas is het contract van Dunia verlopen. Ze wil nu graag een nieuwe kans als financieel en administratief medewerkster.

Wat is Duojob?

Duojob is een platform dat bedrijven samenbrengt met vluchtelingen voor een betaalde baan, een stageplek of vrijwilligerswerk.