Mohamed uit Syrië, gevlucht in 2016 vanwege de oorlog

Mohamed is 50 jaar en is een Syrische vluchteling. In 2016 is hij naar Nederland gevlucht vanwege de oorlog. Hij moest zijn 20-jarige zoon in Syrië achterlaten, omdat zijn zoon het leger in moest. Daarnaast was zijn vrouw ernstig ziek. Het was een erg lastige beslissing voor Mohamed om naar Nederland te vluchten zonder zijn familie. Eenmaal in Nederland werd hij naar het azc in Gilze-Rijen gebracht, hier verbleef hij 7 maanden lang. Na deze lange periode in het azc, kreeg hij uiteindelijk een eigen huis in Nederland.

Droombaan als vluchteling in Nederland

Ik liep een hotel binnen en vroeg om een baan

Mohamed werkte in Syrië in de hotelwereld, in Nederland hoopte hij hetzelfde werk te kunnen doen. “Ik liep een hotel binnen en vroeg om een baan, blijkbaar kan dit niet zomaar in Nederland. Er werd verteld dat ik online naar vacatures moest kijken en dat ik een cv nodig had. Ik heb hiervan geleerd en nu heb ik een mooie baan in een hotel gevonden’’ Mohamed heeft nu zijn eerste 1-jarige contract en het volgende contract wordt een vast contract.

De taal leren als vluchteling is heel belangrijk

De taal leren was het moeilijkste voor Mohamed. Hij heeft in totaal 5 maanden op school gezeten in Nederland. Een week bestond uit 3 schooldagen, maar zelf besteedde hij ook 6 a 7 uur per week thuis aan school. Hierdoor heeft hij snel zijn inburgeringscursus gehaald wat heel knap is voor iemand die 5 maanden geleden nog geen woord Nederlands sprak.


Mohammed samen met zijn familie. 

Mohamed probeert nu andere vluchtelingen te helpen, bijvoorbeeld door teksten te vertalen voor hen. “Het is belangrijk dat ook de gemeente meer uitleg geeft aan vluchtelingen, op dit moment zijn veel vluchtelingen bang om de zekerheid van een uitkering in te wisselen voor een baan.” Veel vluchtelingen denken dat ze niets overhouden van het salaris dat ze verdienen bij een baan. Vluchtelingen moeten beter geïnformeerd worden over de kansen die een baan te bieden heeft. 

Ik wil graag een nieuwe auto kopen

Op dit moment gaat het heel goed met Mohamed, hij is nu eindelijk herenigd met zijn zoon die nu inmiddels 24 jaar is. Hij hoopt binnenkort zelfs een auto te kopen!

Wat is Duojob?

Duojob is een platform dat bedrijven samenbrengt met vluchtelingen voor een betaalde baan, een stageplek of vrijwilligerswerk.