Tips voor werken in Nederland

Na een lange en gevaarlijke reis, kom je als vluchteling in een compleet andere cultuur terecht. De bedrijfscultuur in Nederland is heel anders dan je waarschijnlijk gewend bent. Op deze pagina staan een aantal handige tips om snel aan de Nederlandse bedrijfscultuur te wennen.


Cultuur op de Nederlandse werkvloer

  • Ten eerste heb je als asielzoeker een tewerkstellingsvergunning nodig, als statushouder heb je dezelfde rechten als Nederlandse werknemers. 
  • Zorg ervoor dat je een goed een overzichtelijk C.V. hebt. Hierin staan al je afgeronde opleidingen en je werkervaring.
  • Een goed en professioneel LinkedIn profiel kan je baankansen vergroten.
  • Het is belangrijk om de Engelse taal te beheersen, een beetje Nederlands is een pre.
  • Tijdens je sollicitatiegesprek dien je een goede eerste indruk achter te laten. Kom op tijd, kleed je netjes en zorg ervoor dat je iets over de werkzaamheden van het bedrijf kent. 

Een baan vinden

  • Een werkweek bestaat uit 36 – 40 uur per week, verspreid over 4 of 5 dagen.
  • Een werkdag duurt van 9 uur ‘s ochtends tot 5 uur ‘s middags.
  • Bij een groot verschil tussen leeftijd en status spreek je mensen met ‘’u’’, ‘’meneer’’ en ‘’mevrouw’’ aan. Met collega’s kan informele taal worden gebruikt.
  • De kledingstijl is meestal informeel, jeans, t-shirts en sneakers zijn acceptabel mensen met een management- of overheidsfunctie dragen vaak een pak.

Bedrijfscultuur

De Nederlandse bedrijfscultuur is over het algemeen erg horizontaal. De focus op gelijkheid en openheid van de Nederlandse maatschappij reflecteert zich dan ook op de bedrijfscultuur.

De baas staat op een gelijk sociaal niveau met de medewerkers en hij haalt gewoon zijn eigen koffie. Het is ook niet gek voor de baas om even een praatje te maken met de schoonmaakster.

De Nederlandse bedrijfscultuur wordt gedreven door efficiëntie. De uitdrukking ‘tijd is geld’ is dan ook een perfecte beschrijving hiervan. Het is niet gebruikelijk voor Nederlanders om veel ‘small talk’ te hebben, ze gaan liever snel over op de orde van de dag.

Nederlanders zijn meestal op tijd bij afspraken en houden zich ook aan afspraken als deze gemaakt zijn. 

Wat is Duojob?

Duojob is een platform dat bedrijven samenbrengt met vluchtelingen voor een betaalde baan, een stageplek of vrijwilligerswerk.